Tripla responsabilitate in transplant

Detalii
Categorie: Campanie prodonare
Publicat: Marți, 02 Februarie 2016 15:19
AddThis Social Bookmark Button

1. Responsabilitatea institutionala a sistemului de transplant - sunt create criterii obiective si transparente de intocmire a listelor de asteptare si de stabilire a prioritatilor medicale (avem datoria sa dovedim ca n-au existat, nu exista si nu vor exista niciodata "transplanturi pentru vip-uri").

2. Responsabilitate in randul lumii medicale - sa nu permitem rivalitatilor, luptelor interne pentru influenta, functii si putere sa decredibilizeze activitatea de transplant.

3. Responsabilitatea comunicarii - rolul presei este determinant. Fara indoiala, abuzurile trebuie mediatizate. Orice abuz real trebuie imediat sanctionat, indiferent de numele celui care l-a comis. Dar trebuie sa ne asiguram ca aducem in spatiul public abuzuri reale, dovedite cu probe concrete, nu zvonuri, dezinformari sau calomnii generate de ura si rivalitati.

Exista o tendinta generala care vizeaza descarcarea unor frustrari profesionale sau rezolvarea unor interese obscure prin intermediul comunicarii publice. Din pacate, nici activitatea de transplant nu este imuna la acest microb. Sunt persoane sau grupuri care lanseaza teme si slogane ce vizeza destabilizarea intregului sistem doar pentru a se propune ei insisi in fruntea unui alt sistem.

Increderea se castiga greu si se pierde repede. Efectul pozitiv generat de o suta de stiri reale despre transplanturi reusite poate fi anulat de o singura informatie falsa despre "vanzari de organe" sau "transplanturi pentru vip-uri". Nicio neregula reala nu trebuie trecuta cu vederea. Dar este esential sa nu ne lasam manipulati de informatii fabricate din interese particulare. Nu trebuie sa descurajam donatorii.