Comunicat de presă - 28 noiembrie 2016

Detalii
Categorie: Comunicate de presă
Publicat: Luni, 28 Noiembrie 2016 16:10
AddThis Social Bookmark Button
Asociatia Transplantatilor de Ficat - LIVERTRANS – reactie la declaratiile ministrului Sanatatii, Vlad Voiculescu
 
Asociatia Transplantatilor de Ficat – LIVERTRANS isi exprima ingrijorarea fata de declaratiile domnului ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, referitoare la „nereguli grave” descoperite de Corpul de Control al MS, la Agentia Nationala de Transplant. Consideram ca afirmatiile potrivit carora  „pacientii de pe listele de asteptare pentru transplant nu beneficiaza intotdeauna de sanse egale. Este posibil ca un pacient sa fie in varful listei de asteptare, sa existe un organ compatibil pentru acest pacient dar totusi nu el sa fie cel care intra in sala de operatie” sunt de natura a descuraja donatotii de organe, dupa ce noi, asociatiile pacientilor transplantati, impreuna cu medicii experti in domeniul tansplantului, am facut eforturi  mari pentru a determina populatia  sa constientizeze importanta donarii si a operatiei  de transplant si datorita generozitatii oamenilor  au fost salvate sute de vieti. 
 
Consideram, totodata, neintemeiate afirmatii privlnd existenta „unor fenomene care indica suspiciuni cu privire la corectitudinea alocarii organelor pentru transplant”, atata vreme cat exista o Lege a Transplantului cu reguli foarte stricte, atat pentru medici cat si pentru donatori si pentru primitorii unui organ.
 
Tinem sa precizam ca  pentru a se putea realiza transplantul, prioritar nu este locul pacientului pe lista de asteptare, ci compatibilitatea pacientului cu donatorul, astfel incat organul transplantat sa nu fie rejectat de organism. Este posibil ca un pacient aflat pe o lista de asteptare sa fie nevoit sa astepte multi ani pana cand apare un organ compatibil, la fel de bine cum un alt pacient poate avea norocul sa apara un organ compatibil si sa se poata realiza transplantul dupa cateva luni de la inscrierea pe lista de asteptare.
 
Nu stim care sunt conditiile identificate de Corpul de Control al MS pentru realizarea transplantului pulmonar si urmarirea posttransplant a pacientilor care ar beneficia de aceasta procedura, dar putem afirma ca  in cazul transplantului de ficat, despre care vorbim in deplina cunostinta de cauza, cei cateva sute de pacienti care am beneficiat de un transplant de ficat putem afirma fara  teama de a gresi ca au fost respectate absolut toate normele si principiile legale, morale si medicale si ca nimeni nu a fost nevoit sa dea ceva personalului medical, dupa cum nici nu a fost favorizat pe principiul „vedetismului”, asa cum s-a afirmat. Singurele lucruri care au contat au fost compatibilitatea si eligibilitatea. 
 
Este regretabil ca domnul ministru al Sanatatii a facut afirmatii generalizate care trezesc suspiciuni asupra intregului proces de transplant care se realizeaza in Romania si care pot pune in pericol activitatea de transplant, cu consecinte extrem de grave asupra pacientilor a caror ultima speranta este sa primeasca un organ salvator.  Daca au fost decsoperite nereguli punctuale, rugam Ministerul Sanatatii sa le faca publice, dar sa nu lase sa planeze suspiciunile asupra tuturor centrelor si a tuturor medicilor care realizeaza transplant in Romania, activitate pentru care Romania a fost apreciata in ultimii ani  de catre Agentia Europeana de Transplant, atat pentru numarul tot mai crescut de operatii cat si pentru calitatea acestor interventii, realizate cu succes (dovada stau pacientii, care traiesc si duc acum o viata normala).
 
Rugam, de aceea, Ministerul Sanatatii si pe domnul ministru Vlad Voiculescu sa revina cu clarificari referitoare la afirmatiile facute in ultima saptamana, astfel incat potentialii donatori sa isi poata recapata increderea ca pot dona!
 
Noi traim datorita Programului de Transplant ,a eforturilor echipelor medicale conduse de dnul Prof.dr. Irinel Popescu   si a generozitatii familiilor donatoare si vom face tot ce este necesar ca sperantele pacientilor care asteapta un organ salvator sa nu fie spulberate! 
 
Dr. Crina Stefanescu, 
Presedinte LIVERTRANS