Lucica, despre familia donatorului care i-a salvat viata: “Dumnezeu sa va dea sanatate, asa cum si voi, prin gestul vostru, mi-ati dat mie”

Detalii
AddThis Social Bookmark Button

O femeie cu niste ochi incredibil de albastri. Asa am intalnit-o pe Lucica intr-o rezerva a sectiei Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic ”Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Zambea, chiar daca suferise recent o operatie de transplant de ficat. Zambea pentru ca traia, pentru ca Dumnezeu i-a dat sansa la o noua viata.

Lucica Tamas s-a nascut a doua oara pe 15 decembrie 2018, ziua in care a intrat in sala de operatie.

“Am fost 30 de ani inspector de resurse umane. Am facut si sport de performanta, baschet, am avut mereu o viata activa, pana cand, de la un moment dat, lucrurile au inceput sa se schimbe in viata mea. Am inceput sa obosesc din ce in ce mai rau, pana cand starile de rau au ajuns sa ma ingrijoreze. Am mers la doctor, beneficiind de asigurarea medicala privata a sotului meu. Si de aici, a inceput cosmarul”, ne-a povestit Lucica (57 de ani).

Dupa numeroase investigatii medicale, cu rezultate care mai de care mai infricosatoare, daca nu chiar fataliste, a aflat ca are o ciroza cu tumoare hepatica.

Lucica: “M-am dus cuminte, acasa la Brasov, sa ma rog la Dumnezeu sa ma salveze”

“Sefa sectiei Gastroenterologie de la spitalul sin Brasov mi-a recomandat sa plec de urgenta la Cluj, unde am urmat un tratament prin radiofrecventa. Cu timpul lucrurile s-au complicat cu probleme pulmonare. Medicii au decis, atunci, ca reprezint un caz pe care doar Fundeniul l-ar putea trata, asa ca m-au indrumat spre Bucuresti. Am ajuns in Capitala, unde s-a constatat ca intrunesc punctajul necesar unui transplant hepatic. Am fost inscrisa pe listele de asteptare si m-am dus cuminte, acasa la Brasov, sa ma rog la Dumnezeu sa ma salveze”, a continuat Lucica.

Si din 2016, de cand a fost luata in evidenta, tot astepta minunea dumnezeiasca sa se intample. In toata aceasta perioada i-au fost mereu alaturi sotul Iancsi impreuna cu fiul lor de 23 de ani.

“De doua ori am fost chemata la Bucuresti, spunandu-mi-se ca ar exista un ficat ce mi-ar putea salva viata. Din pacate, nu a fost pentru mine in niciuna din aceste dati. A treia oara, insa, a fost cu noroc. Pe 15 decembrie 2018 am fost chemati din nou, Ne-am urcat de urgenta in masina si am gonit spre Capitala. Cand am ajuns la Spitalul Fundeni, totul s-a petrecut cu o repeziciune uluitoare, toata lumea alerga in jurul meu. La un moment dat nici nu mai stiam foarte clar ce mi se intampla, eram ca un robot care se adapta din mers situatiei”, isi aminteste pacienta.

Lucica a fost operata de dr. Doina Hrehoret, singura femeie din Europa de Est care face transplant hepatic

Operatia de transplant de ficat la care a fost supusa Lucica Tamas a durat 8 ore si a fost facuta de dr. Doina Hrehoreţ, singura femeie din Europa de Est care face transplant hepatic şi unul dintre cei 4 chirurgi români care efectuează asemenea intervenţii complexe.

A fost eleva a profesorului Irinel Popescu, şeful Centrului de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic ”Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Dr. Doina Hrehoreţ are la activ mii de intervenţii chirurgicale la finalul cărora pacienţii au renăscut. Cu ajutorul lui Dumnezeu, asa cum îi place ei să spună! Şi poate că numărul celor cărora chirurgul le-ar fi putut dărui viaţa ar fi fost şi mai mare, dacă numărul donatorilor în moarte cerebrală ar fi crescut exponenţial, de la an la an, urmându-şi cursul firesc.

Lucica: “Nu imi vine sa cred ca traiesc si ca Dumnezeu mi-a dat aceasta noua sansa la viata”

“Nu imi vine sa cred ca traiesc si ca Dumnezeu mi-a dat aceasta noua sansa la viata. Nu stiu ce la cine a venit ficatul care m-a salvat si, ca sa fiu sincera, nici nu vreau sa aflu, insa multumesc din suflet familiei care si-a dat consimtamantul pentru ca organele persoanei dragi lor sa poata fi prelevate. Prin gestul lor m-au salvat pe mine si, cu siguranta si alte vieti. Dumnezeu sa va dea sanatate, asa cum si voi, prin gestul vostru, mi-ati dat mie”, a spus, printre lacrimi de bucurie, Lucica, in timp ce sotul Iancsi Tamas o mangaia grijuliu. Barbatul nu s-a dezlipit o clipa de langa sotia lui si i-a fost mereu alaturi in clipele grele.

Din fericire, începând cu ultimele luni ale lui 2018, o minune dumnezeiască a făcut că numărul donatorilor aflaţi în moarte cerebrală a căror familii şi-au dat acceptul pentru prelevarea organelor să crească. Au apărut din ce în ce mai multe organe salvatoare de vieţi umane, speranţele a sute şi chiar mii de pacienţi români au renăscut. Pentru că importanţa actului de donare este una uriaşă. Un donator aflat în moarte cerebrală poate salva nu o singură viaţă, nu două, ci chiar cinci sau şase!

Astazi, Lucica Tamas a fost externata. Ea a plecat acasa la Brasov, alaturi de sotul ei, ca sa isi reia viata normala de care ii era dor. O normalitate pe care ne-o dorim toti, si pe care, poate, nu o apreciem cum se cuvine atunci cand o avem. Lucica e din nou un om normal, ca noi toti, si aceasta datorita unui transplant de ficat, datorita unei minuni facute de Dumnezeu prin mainile unui chirurg.

   

Traducere cu Google  

Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Vă recomandăm o carte despre transplant în România! Mărturii de la donatori, pacienți și medici.  

Clic pentru detalii

   

Pagina pe Facebook  

Vizitati si pagina noastra pe Facebook!

   

Susțineți asociația cu până la 3.5% din impozitul anual datorat (clic pe foto)  

   

Eveniment  

Click pentru detalii
 

   

Statistici  

Vizitatori
3
Articole
187
Link-uri web
104
Afișări articole
526686