Lidia Baragan, invingatoarea cu bentita cu flori!

Detalii
AddThis Social Bookmark Button

Pe Lidia Baragan am gasit-o razand cu gura pana la urechi intr-un salon al zonei transplantati de la Centrul de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic ”Dan Setlacec” din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Nimic din buna dispozitie a pacientei nu te putea duce cu gandul la faptul ca, nu demult, fusese supusa unei dificile operatii de transplant de ficat.

Ei bine, da, Lidia Baragan, in varsta de 58 de ani, din Navodari, se numara printre beneficiarii programului de transplant hepatic, programului care salveaza vieti, cel care le da bolnavilor fara speranta sansa la o noua viata.

Povestea trista a Lidiei a inceput in 2006. Lucrase ca laborant chimist la electrocentralele din Constanta cand, intr-o zi, cineva i-a spus ca este foarte galbena. “Era chiar la inceputul anului, pe 3 ianuarie. Imi amintesc perfect. Am mers la spitalul din Constanta, la Urgenta. M-au internat la boli infectioase, am stat 16 zile in spital, insa, in ciuda investigatiilor facute, medicii nu au reusit sa descoperea ce aveam. Asa ca m-au indrumat sa merg la Bucuresti”, si-a inceput Lidia povestirea.

Asa a ajuns la Institutul Fundeni unde, dupa analize amanuntite, este anuntata ca sufera de hepatita autoimuna, este stabilizata si lasata sa plece acasa, sub tratament. A urmat o perioada lunga de medicatie si monitorizare periodica facut de catre medicii de la Constanta.

“Lucrurile au decurs relativ normal, mi-am reluat viata obisnuita pana in 2012 cand, la un alt control de rutina am fost anuntata ca am ciroza. Au urmat alte tratamente, alte perioade de monitorizare pana in februarie 2013 cand am varsat sange. Am mers de urgenta la spitalul din Constanta de unde am fost trimisa, iar, la Fundeni. Diagnosticul, de data aceasta, a fost clar: ciroza hepatica autoimuna. In 2014 am fost indrumata sa imi fac dosarul pentru inscrierea pe listele celor apti pentru un transplant de ficat si tot ce am mai avut apoi de facut a fost sa ma rog la Dumnezeu sa ma lase in viata si sa vin periodic la control si la stabilizare. Au urmat, apoi, mai multe episoade destul de urate: in 2018 o hemoragie esofagiana, apoi mi-au fost descoperiti 3 noduli in ficat care au necesitat interventii de chemoembolizare, apoi o ascita violenta, chiar anul acesta de Florii, asa ca am fost internata la Fundeni si… de atunci nu am mai plecat”, a continuat Lidia.

Salvarea a venit pe 7 mai, odata cu un ficat compatibil care i-a salvat viata, prin intermediu bisturiului magic manuit de chirurgul Doina Hrehoret, singura femeie din Europa care face transplant de ficat si unul dintre putinii medici specializati in Romania in asemenea interventii dificile.

Operatia a decurs normal, iar Lidia s-a trezit cu sansa la o noua viata. Miracolul a fost posibil pentru ca undeva, intr-un colt al acestei tari, oameni cu suflet au inteles importanta uriasa a actului de donare. Au inteles ca in ciuda suferintei uriase pricinuite de pierderea celui drag, o particica din el ar putea trai in continuare in trupul celui caruia organul donat i-ar salva viata. Totul depinde de o semnatura, de un acord, de un “DA, pentru viata!”, pe care acesti oameni, apartinatorii potentialului donator, ai pacientului aflat in moarte cerebrala si-l dau.

Lidia ii multumeste fara incetare celui care i-a salvat viata si se roaga la Dumnezeu sa ii odihneasca sufletul. Este fericita si isi traieste viata alaturi de sotul ei Vasile (59 de ani), cel care i-a fost alaturi in permanenta in toata aceasta perioada de grea incercare. Acasa o asteapta cei doi baieti ai ei, unul de 36 de ani, altul de 37 de ani, fericiti ca mama le va fi alaturi inca multi ani de acum inainte.

Cand i-am cerut Lidiei Baragan voie sa ii facem cateva fotografii a zambit cald si i-a cerut imediat sotului bentita cu floricele. Nu putea aparea oricum in poze. S-a pieptanat, s-a rujat, si-a pus bentita si ne-a oferit apoi cele mai frumoase imagini de invingatoare. Pentru ca asta este Lidia, o invingatoare!

   

Traducere cu Google  

Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Vă recomandăm o carte despre transplant în România! Mărturii de la donatori, pacienți și medici.  

Clic pentru detalii

   

Pagina pe Facebook  

Vizitati si pagina noastra pe Facebook!

   

Susțineți asociația cu până la 3.5% din impozitul anual datorat (clic pe foto)  

   

Eveniment  

Click pentru detalii
 

   

Statistici  

Vizitatori
3
Articole
187
Link-uri web
104
Afișări articole
526723