Tamara, de la angajatul ONU care colinda lumea in misiuni speciale la pacientul caruia un transplant de ficat i-a salvat viata

Detalii
AddThis Social Bookmark Button

Cand am vazut-o prima oara pe Tamara, m-a frapat frumusetea ei. Ochii de un albastru limpede, pielea alba si parul lung. Era dezinhibata, zambitoare si extrem de sigura pe ea. Stiam ca imi va spune povestea ei de proaspat transpantata, dar simteam ca mai are o poveste, poate la fel de interesanta, daca nu chiar mult mai. Si nu m-am inselat. Pentru ca Tamara este un personaj cu totul si cu totul special.

Asa ca am ales sa spunem intai cine este Tamara si abia apoi cum a ajuns Tamara sa fie beneficiara unei operatii de transplant hepatic.

Are 53 de ani (dar nu ii dai mai mult de 40) si un sot, Tudor, care o iubeste ca pe ochii din cap. Au impreuna o fiica de 21 de ani si sunt stabiliti in Iasi. Ei sunt din Republica Moldova, de origine, insa s-au mutat in Romania si doar accentul moldovenesc le mai tradeaza radacinile. Bine, asta pana cand Tamara incepe sa vorbeasca in engleza. Atunci lucrurile se schimba, caci are un accent care dovedeste ca stapaneste impecabil limba lui Shakespeare.

Ei bine, Tamara lucreaza pentru ONU. Este manager comercial de contracte si calatoreste foarte mult. In ultimii ani a fost mai mult plecata in tara, in special in Africa, ea avand posibilitatea sa isi ia cu ea, in misiuni, si familia.

“In 2015, in urma unor analize de sange, am descoperit valori anormale ale trombocitelor, fapt ce indica o afectiune hepatica. Am mers imediat la medicul meu din Nairobi, capitala Kenyei. In urma interventiilor amanuntite la care m-a supus, diagnosticul a fost unul crunt, pe 1 mai 2015: ciroza hepatica”, si-a inceput povestirea Tamara Condrea

Lucrurile au fost tinute cat de cat sub control pana in aprilie anul acesta, cand, in urma altor investigatii, i s-a descoperit cancer la ficat, cu indicatia urgenta de transplant. “Medicul meu din Nairobi a luat legatura cu un specialist renumit care ii era prieten, din Londra, si m-a trimis la el. Am plecat cu primul avion si, din pacate, desi necesitatea efectuarii unui transplant de ficat era vitala, britanicul mi-a explicat ca, din cauza legislatiei, aceasta interventie o pot face doar la mine in tara. Si el insusi, dupa ce a studiat pe internet, mi-a spus fericit ca a descoperit ca in Romania exista un centru extraordinar specializat in transplantul de ficat, cu specialist renumiti si rezultate fabuloase, la Fundeni. Asa ca am venit aici increzatoare si le-am cerut specialistilor romani sa imi salveze viata”, a continuat Tamara.

Tamara Condrea a avut un noroc urias, semn ca Dumnezeu a vrut-o in viata, probabil ca sa o trimita cat mai repede la alte misiuni ONU in lume. Nu de alta, dar un ficat compatibil ei a aparut intr-un timp record si, pe 14 iunie, viata ei a fost salvata miraculos de medicii de la Fundeni. A fost operata de chirurgul Doina Hrehoret, singura femeie din Europa care face transplant de ficat si unul dintre putinii medici specializati in Romania in asemenea interventii dificile.

Miracolul a fost posibil pentru ca undeva, intr-un colt al acestei tari, oameni cu suflet au inteles importanta uriasa a actului de donare. Au inteles ca in ciuda suferintei uriase pricinuite de pierderea celui drag, o particica din el ar putea trai in continuare in trupul celui caruia organul donat i-ar salva viata. Totul depinde de o semnatura, de un acord, de un “DA, pentru viata!”, pe care acesti oameni, apartinatorii potentialului donator, ai pacientului aflat in moarte cerebrala si-l dau.

“Vreau sa le multumesc tuturor celor care mi-au salvat viata. Am descoperit in Romania specialisti desavarsiti, medici extraordinari pentru care profesia inseamna totul. Pana cand nu ajungi sa fii internat intr-un spital din Romania si nu ai de-a face cu adevarat de experienta acestor medici, nu ai cum sa judeci. De afara, plecata fiind departe de tara, am citit pe Internet cate in luna si in stele despre sistemul medical romanesc. E adevarat, poate ca nu este cel mai bine pus la punct sistem. Poate ca medicii nostri pleaca in strainatate, poate ca avem si hibe, ca peste tot. Insa aici, la Fundeni am intalnit daruire, profesionalism, umanitate, oameni care lucreaza cu suflete, nu cu bucati de carne. Am descoperit ca se poate si am beneficiat de un program care functioneaza, iar eu sunt dovada vie ca se poate. Si pentru asta le multumesc din suflet tuturor specialistilor implicati in salvarea mea si familiei donatorului, care mi-a dat sansa sa traiesc”, a incheiat usor emotionata Tamara.

   

Traducere cu Google  

Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Vă recomandăm o carte despre transplant în România! Mărturii de la donatori, pacienți și medici.  

Clic pentru detalii

   

Pagina pe Facebook  

Vizitati si pagina noastra pe Facebook!

   

Susțineți asociația cu până la 3.5% din impozitul anual datorat (clic pe foto)  

   

Eveniment  

Click pentru detalii
 

   

Statistici  

Vizitatori
3
Articole
187
Link-uri web
104
Afișări articole
526736