Povestea Zecheriei, tătăroaica norocoasă de la malul mării

Detalii
AddThis Social Bookmark Button

Cand am intrat in salon, am dat cu ochii peste doua tataroaice. Frumoase si migdalate, mai-mai ca miroseau a mare si a suberek cald. Si nu am fost departe de imaginea pe care mi-am proiectat-o inconstient, pentru ca una dintre pacientele cu care aveam sa vorbesc se numea Zecheria Șecure si este tataroaica din Constanta.

Zecheria are 62 de ani si a lucrat de cand se stie la baile de namol din Eforie Nord. Avea o viata frumoasa si linistita, alaturi de sot si de fiica. Totul pana in 2008 cand, in urma analizelor gratuite decontate de stat a descoperit ca are grave probleme hepatice (hepatita C), care au necesitat inceperea de urgenta a unui tratament pe baza de interferon, la Constanta.

Din pacate, organismal ei nu a raspuns la acest tratament, asa ca medicii constanteni au indrumat-o pe Zecheria catre spitalul Matei Bals din Capitala. Aici a asteptat sa urmeze un alt tratament ce i s-a spus ca va fi unul revolutionar si salvator, insa, tratamentul nu a mai aparut, motiv pentru care a ajuns la sectia de gastroenterologie de la Fundeni.

Intr-un final a scapat de hepatita C dar, din pacate, i-a fost afectat destul de grav ficatul. Medicii specialisti i-au descoperit noduli ce au necesitat operatiuni de chemoembolizare.

A fost inscrisa pe listele de asteptare pentru un transplant de ficat si tot ce a mai avut de facut a fost sa mearga acasa si sa astepte cuminte telefonul salvator de la Bucuresti.

S-a intamplat chiar anul acesta, pe 2 aprilie. “Am fost chemata de urgenta la Bucuresti. Mi s-a spus ca s-ar fi gasit un ficat care ar putea fi compatibil si am venit intr-un suflet si plina de speranta. Din pacate, nu a fost sa fie. Spre ghinionul meu, ficatul nu a fost bun si am plecat acasa cu sperantele naruite. Nu va pot spune ce a fost in sufletul meu cand am aflat ca nu voi fi operata si ca trebuie sa plec si sa astept din nou”, ne-a povestit Zecheria.

Se pare, insa, ca cineva acolo sus a avut grija de sufletul femeii, asa ca la nici doua saptamani telefonul a sunat din nou. Era 14 aprilie. Nici atunci nu a fost sa fie, din nou dezamagire.

Minunea s-a petrecut in iunie, cand, in sfarsit a aparut ficatul pentru ea. A fost chemata iar si de data aceasta totul a decurs ca la carte. A intrat in sala de operatii si, dupa o interventie care a durat cam 8 ore, Zecheria s-a nascut din nou, iar cea care a “asistat-o la nastere” a fost chirurgul Doina Hrehoret, singura femeie din Europa care face transplant de ficat si unul dintre putinii medici din Romania specializati in asemenea interventii cu un grad ridicat de dificultate.

Miracolul a fost posibil pentru ca undeva, intr-un colt al acestei tari, oameni cu suflet au inteles importanta uriasa a actului de donare. Au inteles ca in ciuda suferintei uriase pricinuite de pierderea celui drag, o particica din el ar putea trai in continuare in trupul celui caruia organul donat i-ar salva viata. Totul depinde de o semnatura, de un acord, de un “DA, pentru viata!”, pe care acesti oameni, apartinatorii potentialului donator, ai pacientului aflat in moarte cerebrala si-l dau.

Cand s-a trezit, i-au fost alaturi sotul, in varsta de 64 de ani, care plange si acum si nu ii vine sa creada ca miracolul vietii tocmai s-a infaptuit, dar si sora (n.r. cea care s-a aflat alaturi de Zecheria pe parcursul interviului nostru, insa care a preferat sa ramana in umbra).

“Sunt fericita si recunoscatoare atat medicilor care mi-au salvat viata si pentru care nu am suficiente cuvinte de multumire, dar si familiei donatorului, care a ales sa faca acest gest nobil care este acordul privind donarea de organe. Datorita acestui “DA, pentru viata!” eu am sa pot sa imi cresc multi ani, de acum inainte nepotii”, a incheiat zambind, cu lacrimi in ochi, Zecheria.

   

Traducere cu Google  

Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Vă recomandăm o carte despre transplant în România! Mărturii de la donatori, pacienți și medici.  

Clic pentru detalii

   

Pagina pe Facebook  

Vizitati si pagina noastra pe Facebook!

   

Susțineți asociația cu până la 3.5% din impozitul anual datorat (clic pe foto)  

   

Eveniment  

Click pentru detalii
 

   

Statistici  

Vizitatori
3
Articole
187
Link-uri web
104
Afișări articole
526724