Prof. Dr. Irinel Popescu: „Ficatul se regenerează. Printr-un stil de viață echilibrat, acest miracol se întâmplă”

Detalii
AddThis Social Bookmark Button

Prof. Dr. Irinel Popescu, șeful Centrului de Chirurgie Generală  și Transplant Hepatic Fundeni, spune că există o multitudine de factori care pot afecta starea de sănătate a ficatului, începând de la stres, poluare, programul haotic,  lipsa de odihnă și, nu în ultimul rând, abuzul de alcool.

Reputatul chirurg, realizatorul primului transplant hepatic din România, a explicat că ceaiurile ajută ficatul, pentru că cine bea ceai, nu bea vin.

„Ficatul are funcții foarte complexe și toate sunt indispensabile vieții. Unii spun că este ca o mică uzină, pentru că totul se metabolizează în ficat. Are circa 500 de funcții. Prin urmare, multe lucruri îi pot influența starea de sănătate. Începând de la stres, și nu neapărat un șoc, un stres major, ci și cel cotidian, constant, îl afectează. La fel și poluarea. Lipsa de odihnă și  programul haotic își pun amprenta asupra ficatului. De asemenea, alimentația dezechilibrată, foarte procesată sau foarte grasă, afectează ficatul. O dietă care să includă fructe și legume proaspete și, dacă este posibil, netratate cu pesticide, este benefică. Și, nu în ultimul rând, fără abuz de alcool, pentru că acesta dăunează foarte mult ficatului”, a declarat, într-un interviu pentru ziarmedical.ro, Prof. Dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale.

Întrebat care ar fi semnalele pe care le dă o suferință hepatică, Dr. Irinel Popescu a explicat: „Multiple și unele, aparent, nici nu te duc cu gândul că totul ar putea porni de la o problemă hepatică. Alergiile, pofta crescută de dulciuri, astmul, respiratia urât mirositoare, sindromul oboselii cronice, hipertensiunea, depresia, migrenele, obezitatea, stări de greață, colita ulceroasă etc., toate pot fi semne de suferință a ficatului. Doar analizele medicale pot stabili dacă este așa sau nu”.

Cât despre efectele ceaiurilor sau suplimentelor asupra ficatului, medicul a spus că acestea ajută, dar încă nu se știe, clar, mecanismul care să demonstreze eficiența lor: „În primul rând, cine bea ceai, nu bea vin. Și asta contează enorm, este un câștig pentru sănătatea oricui să evite consumul de alcool. Suplimentele și ceaiurile ajută în multe feluri, pe care noi, din păcate, încă, nu le știm. Dincolo de noțiunile de biochimie și biologie celulară și moleculară, există și lucruri în plus, pe care medicina nu a reușit, încă, să le cuantifice. Ani de zile, tratamentul bolilor de ficat a fost făcut cu ceaiuri și leacuri din plante. Din păcate, încă nu știm, clar, mecanismul care să demonstreze eficiența lor, dar, cu certitudine, după părerea mea, ajută în niște moduri care urmează să fie demonstrate. Și eu beau ceaiuri. Le beau fiindcă îmi plac. Poate cea mai impresionantă funcție a ficatului este aceea de a se regenera. Printr-o dietă sănătoasă și un stil de viață echilibrat, acest miracol se întâmplă”. Citiți interviul integral pe ziarmedical.ro.

   

Traducere cu Google  

Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Vă recomandăm o carte despre transplant în România! Mărturii de la donatori, pacienți și medici.  

Clic pentru detalii

   

Pagina pe Facebook  

Vizitati si pagina noastra pe Facebook!

   

Susțineți asociația cu până la 3.5% din impozitul anual datorat (clic pe foto)  

   

Eveniment  

Click pentru detalii
 

   

Statistici  

Vizitatori
3
Articole
187
Link-uri web
104
Afișări articole
526690