Cine are interesul sa denigreze sistemul de transplant?

Detalii
AddThis Social Bookmark Button

La prima vedere, nimeni. De ce sa vrei sa distrugi un sistem care salveaza vieti si care, in ultimii ani, a obtinut performante remarcabile? Se gasesc cateva motive:

1. Sindromul autohton "Capra vecinului".

In lumea medicala, rivalitatile escaladeaza uneori pana la dorinta de a distruge un intreg sistem doar pentru ca X sau Y sa nu-si mai poata demonstra superioritatea. Unii zei in halate albe, stapani peste un etaj, o sectie, un spital sau mai multe, nu pot accepta ca sunt altii sunt mai buni decat ei. Iar in cazul transplantului, diferentele de competenta si talent nu pot fi "recuperate" cu titluri inventate sau influente institutionale. Transplantul se masoara simplu si clar, in vieti salvate si cifre obiective. Cand un chirurg a ajuns la 50-100 de operatii de transplant reusite, iar altul inca n-a spart gheata primului transplant, frustrarea poate fi atat de mare incat devine musai sa moara capra vecinului, chiar daca astfel se destabilizeaza intregul sistem de transplant si se pune in pericol viata a mii de oameni care depind de priceperea unui medic si de increderea donatorilor in corectitudinea sistemului. Zeul trebuie sa-si confirme ca e zeu, indiferent ce patesc muritorii.

2. Sindromul sectar "Hotul striga hotii!"

Exista persoane care si-au construit carierele pe baza de "scurtaturi", "prietenii", "servicii". Au sarit mereu peste reguli, au fentat decenta, si-au sapat concurentii mai competenti. Ii sprijina doar pe-ai lor, au reguli nescrise, solidaritati ascunse. Sunt o secta bine organizata si foarte eficienta. Acest tip de indivizi judeca lumea doar cu propria masura si, in consecinta, sunt convinsi ca toti din jurul lor se ocupa doar cu smecherii, hotii si influente. Ei nu-si pot imagina ca poate exista un sistem, o institutie sau un om care sa functioneze cinstit. Pentru ei, asa ceva nu se poate, este de neconceput. In consecinta, n-au nicio rezerva sa decredibilizeze, fara date si argumente obiective, un sistem care salveaza anual mii de vieti.

3. Sindromul universal "Closca cu pui de aur"

Peste tot in lume, exista personaje care confunda o functie cu o vaca de muls, o closca cu pui de aur sau alta sursa de prosperitate rapida si nelimitata. Este o boala universala si, din pacate, nici noi, romani, nu-i putem rezista. Pretutindeni, oamenii sunt tentati de beneficiile ascunse ale puterii. Evident, nu sunt putini cei carora le-ar placea foarte mult sa conduca sistemul national de transplant in beneficiul personal. Si se straduiesc sa-si fac loc pana in varf, impingandu-i pe toti care le stau in cale.

Mai sunt si alte sindroame, explicatii si specii particulare de oportunisti. Toate au in comun preocuparea obsesiva pentru propriul interes. Nu conteaza ca altii mor, ei sa traiasca.

 

   

Traducere cu Google  

Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish
   

Vă recomandăm o carte despre transplant în România! Mărturii de la donatori, pacienți și medici.  

Clic pentru detalii

   

Pagina pe Facebook  

Vizitati si pagina noastra pe Facebook!

   

Susțineți asociația cu până la 3.5% din impozitul anual datorat (clic pe foto)  

   

Statistici  

Vizitatori
3
Articole
181
Link-uri web
104
Afișări articole
462827